Henkilönostot kuormausnosturilla

Henkilönostot kuormausnosturilla

Valtioneuvoston verkkosivuilla on eilen julkaistu pitkään odotettu sosiaali- ja terveysministeriön (STM) uutinen, joka selkeyttää käytäntöä kuormausnosturin käyttämisestä henkilönostoihin (lue uutinen tästä). Käytännössä uutinen opastaa voimassa olevan lainsäädännön soveltamista; mitään uutta vaatimusta tai toimintatapaa se ei esitä.

STM:n uutisen ja lainsäädännön mukaan henkilöiden nostamiseen on kaksi vaihtoehtoa. Kuormausnosturista voidaan tehdä varsinainen henkilönostin, joka täyttää koneasetuksen (VNa 400/2008) vaatimukset. Tätä käsiteltiin verkkosivuiltamme löytyvässä blogissa 8.12.2021 (lue blogitesti tästä). Lisäksi vain tavaran nostamiseen tarkoitettua kuormausnosturia voidaan käyttää käyttöasetuksen (VNa 403/2008) mukaan poikkeuksellisesti henkilönostoihin asetuksessa asetetuin teknisin ja työn organisointiin liittyvin ehdoin silloin, kun varsinaisen henkilönostimen käyttäminen ei ole tarkoituksenmukaisin tai turvallisin vaihtoehto.

Käytännössä tuota poikkeuksellista henkilönoston vaihtoehtoa on sovellettu varsin laveasti. Nähtäväksi jää, johtaako aiheesta parin vuoden aikana käyty keskustelu valvonnan kiristymiseen niiltä osin.

Lisätietoa: tekninen johtaja Jukka Laaksonen, puh. 044 72 93 002