EU:n koneasetus korvaa konedirektiivin

Tiesitkö, että 20.1.2027 lähtien nykyisen konedirektiivin sijasta on sovellettava uutta EU:n koneasetusta, jonka muuttuneet vaatimukset edellyttävät toimenpiteitä etenkin koneiden valmistajilta, mutta myös maahantuojilta, jakelijoilta sekä koneiden muutostöitä tekeviltä tahoilta? Muutoksiin kannattaa varautua ajoissa – mutta mitä pitäisi tehdä ja mitä uudet vaatimukset tarkoittavat? Tarjoamme markkinoiden kattavimman tietopaketin uudesta asetuksesta asiaan parhaiten perehtyneiden kouluttajien kera – tule mukaan!

 

Uusi EU:n koneasetus 2023/1230 julkaistiin kesäkuussa 2023, ja se korvaa tammikuussa 2027 nykyisen EU:n konedirektiivin 2006/42/EY. Koulutuksessa tutustutaan uuden EU:n koneasetukseen sisältöön ja käydään kattavasti läpi sen sisältämät merkittävimmät erot nykyiseen konedirektiiviin (2006/42/EY) verrattuna.

Päivän aikana perehdytään erityisesti koneiden suunnittelijoita ja valmistajia velvoittaviin uusiin ja muuttuviin vaatimuksiin. Koulutuksessa käydään läpi koneiden dokumentaatio- ja merkintävaatimuksiin tulevat muutokset sekä vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyiden muutokset. Lisäksi selvitetään, miten ja mitkä olennaiset terveys- ja turvallisuusvaatimukset muuttuvat. Näiden teemojen lisäksi koulutuksessa tutustutaan myös uusiin koneiden merkittäviä muutostöitä tekeviä tahoja sekä koneiden maahantuojia ja jakelijoita koskeviin vaatimuksiin, unohtamatta osittain valmiiden koneiden valmistajia koskevia vaatimuksia.

Huom! Koulutuksen hintaan sisältyy vapaaehtoinen etäyhteydellä toteutettava jatko-osa, joka toteutetaan noin 1 vk kuluttua varsinaisen koulutuspäivän jälkeen. Jatko-osassa käsitellään osallistujien etukäteen toimittamia ja muita mielenkiintoisia kysymyksiä uudesta koneasetuksesta sekä kerrataan koulutuksen ensimmäisen päivän antia.

 

Koulutuksen tavoitteet:

Koulutuksen jälkeen osallistujilla on selkeä käsitys siitä, miten konedirektiivin 2006/42/EY korvaava uusi EU:n koneasetus tulee muuttamaan konesääntelyä, mitä olennaisia muutoksia verrattuna nykytilanteeseen uudistus tuo mukanaan ja miten paljon aikaa muutoksiin on valmistautua.

Kouluttajat:

Katri Tytykoski ja Jukka Laaksonen

Katri Tytykoskella on pitkä kokemus erilaisista koneturvallisuuteen liittyvistä asiantuntijatehtävistä. Hän on viranomaisroolissa osallistunut koneturvallisuuteen liittyvän lainsäädännön valmisteluun niin kansallisella kuin EU:n tasolla sekä tehnyt erilaisia tarkastuksia ja arviointeja tarkastuslaitosten palveluksessa ollessaan. Päivätöinään Katri edusti Suomea koneasetusneuvotteluissa EU:n neuvostossa 4/2021 – 1/2023 ja osallistui sen jälkeen asetustekstin viimeistelytyöhön, joten Katri tuntee uuden koneasetuksen sisällön perinpohjaisesti. Hänellä on ainoana Suomessa ensikäden tietoa asetuksen sisällöstä ja uusien vaatimusten soveltamisesta käytäntöön. Koneturvallisuuskouluttajana toimimisesta Katrilla on yli 15 vuoden kokemus. Voit tutustua Katriin tarkemmin LinkedIn:ssä sekä FINN-Tarkastuksen tiimi-sivustolla.

Jukka Laaksonen on kokenut koneturvallisuuden kouluttaja, joka on toiminut pitkään niin tarkastajana, konsulttina kuin kunnossapitäjänäkin. Koulutukseltaan Jukka on koneensuunnittelun DI. Jukka on ollut useiden vuosien ajan mukana erityisesti nostolaitteiden standardien laadinnassa. FINN-Tarkastuksella Jukka vastaa mm. koneiden vaatimustenmukaisuuden arvioinneista ja ilmoitetun laitoksen toiminnoista konedirektiivin alueella. Lisäksi hän toimii nostolaitetarkastuspalveluiden teknisenä johtajana.  Voit tutustua Jukkaan tarkemmin LinkedIn:ssä sekä FINN-Tarkastuksen tiimi-sivustolla.

Koulutuksen kohderyhmä:

Koneiden suunnittelijat ja valmistajat, maahantuojat ja jakelijat, koneiden muutostöitä tekevät tai teettävät yritykset, koneturvallisuuden asiantuntijatöissä toimivat sekä kaikki muut uudesta EU:n koneasetuksesta kiinnostuneet.

Ajankohta ja paikka:

Koulutukseen on mahdollista osallistua vaihtoehtoisesti joko paikan päällä tai omasta työpisteestä käsin etäyhteydellä. Jos osallistut mieluummin etäyhteydellä, mainitsethan tästä ilmoittautumislomakkeen kohdassa ”Lisätietoa”.

1.10.2024 Tampere (Scandic Tampere Station) tai etäyhteydellä

+ vapaaehtoinen jatko-osa 9.10.2024 (Microsoft Teams)

3.12.2024 Vantaa (Scandic Helsinki Aviacongress) tai etäyhteydellä

+ vapaaehtoinen jatko-osa 11.12.2024 (Microsoft Teams)

Koulutuksen hinta:

695 € + alv 25,5 %

Ilmoittautuminen:

Ilmoittautuminen koulutukseen tapahtuu sivustoltamme löytyvää ilmoittautumislomaketta käyttäen.

Lisätiedot:

Katri Tytykoski, puh. 044 72 93 003, s-posti: katri.tytykoski(at)finn-tarkastus.fi

Ohjelma:

8.30 alkaen

Ilmoittautuminen ja aamukahvi (läsnä oleville)

9:00

Koulutuksen avaus

9:15

Yleiskatsaus uuteen koneasetukseen – mikä muuttuu?

  • Direktiivistä asetus – mikä muuttuu?
  • Uuden asetuksen rakenne ja sisältö
  • Keitä asetus velvoittaa?
  • Perusterminologian muutokset ja tärkeimmät muutokset määritelmissä

Katri Tytykoski

10:45

Koneen valmistajan muuttuvat velvollisuudet

  • Miten dokumentaatiovaatimukset muuttuvat (sisältö-, toimitusmuoto- ja kielivaatimukset) verrattuna konedirektiiviin?
  • Miten koneen merkintävaatimukset muuttuvat?

Katri Tytykoski

11:45

Lounastauko

12:30

Koneen valmistajan muuttuvat velvollisuudet (jatkuu)

  • Asetuksen liite I: mitä se sisältää ja miten sitä jatkossa päivitetään?
  • Koneiden vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyt uudessa koneasetuksessa

Katri Tytykoski

13:15

Koneen valmistajan muuttuvat velvollisuudet (jatkuu)

  • Katsaus muuttuviin terveys- ja turvallisuusvaatimuksiin

Jukka Laaksonen

14:10

Kahvitauko

14:30

Osittain valmiit koneet – mikä muuttuu? 

  • Määritelmän täsmennys
  • Miten dokumentaatiovaatimukset muuttuvat?
  • Mitkä terveys- ja turvallisuusvaatimukset osittain valmiiden koneiden tulee täyttää?

Katri Tytykoski

15:10

Koneiden merkittävät muutokset

  • Mikä on merkittävä muutos?
  • Merkittävän muutoksen tekijän velvollisuudet
  • Erot nykytilaan verrattuna

Katri Tytykoski

15:45

Kysymyksiä ja keskustelua päivän aiheista

16:00

Koulutuspäivä päättyy

 

Vapaaehtoisen jatko-osan ohjelma (toteutus etäyhteydellä)
8:50

Etäyhteydet aukeavat

9:00

Lyhyt katsaus koulutuksen ensimmäisen osuuden antiin ja kertausta aiemmin opitusta

Katri Tytykoski

10:00

Osallistujien etukäteen toimittamien kysymysten käsittelyä

Muiden usein kysyttyjen kysymysten käsittelyä

Katri Tytykoski

10:50

Loppuyhteenveto

11:00

Koulutuksen jatko-osa päättyy

Ilmoittaudu mukaan koulutukseen!