Monilla suomalaisilla yrityksillä on käytössään metallin- tai puuntyöstökoneita. Koneiden kirjo on suuri, samoin niiden ikähaarukka, joka on 60-luvulta tähän päivään. Työstökoneella työskenneltäessä käyttäjä on aina lähellä liikkuvia osia ja turvallisuustasoltaan heikkoa konetta käytettäessä tapaturman vaara on ilmeinen. Puuntyöstökoneissa työstettävää kappaletta ohjataan usein käsin ja niissä riskit ovat sen vuoksi metallintyöstökoneita suurempia.
Uusien työstökoneiden turvallisuustaso on vuosien mittaan parantunut ja siksi vanhemmat käytössä olevat koneet ovat jääneet ajastaan jälkeen. Tyypillisiä turvallisuustarkastuksissa tehtyjä havaintoja ovat puuttuvat tai heikosti suojaavat suojukset, puutteet odottamattoman käynnistyksen estossa, karan jarrujen puuttuminen, hätäpysäytystoiminnon puuttuminen, asianmukaisen syötön erotuksen puuttuminen, käyttöohjeiden puuttuminen sekä käyttökytkimien epäergonominen sijoittelu. Koneiden hyödyntäjien kannalta on valitettavaa, että samanlaisia puutteita löytyy myös joistain uusista, lähinnä halvemman hintaluokan koneista.
Hyvä puoli on, että suurin osa tarvittavista turvallisuusparannuksista pystytään tekemään järkevin kustannuksin. Joitakin puutteita voidaan ratkaista hyvinkin helposti hankkimalla valmis yleiskäyttöinen suojus. Sellaisten sopivuus on kuitenkin varmistettava, sillä konekannan moninaisuuden takia valmista ja toimivaa ratkaisua kaikkeen ei löydy. Sähköasennusten muutokset ovat tyypillisesti räätälöivä, ainakin osittain. Mekaanisten komponenttien valmistus onnistuu usein hyvin verstaalla. Erittäin tärkeää on tehdä parannuksen suunnittelu hyvin, ettei muutos synnytä uusia ongelmia.
Joskus voi tietysti käydä niin, ettei tarpeellista turvallisuustason nostoa pystytä tekemään ollenkaan tai sen kustannus on koneen arvoon nähden liian suuri. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, kun terän pysäyttämiseen tarvittavaa jarrutustoimintoa ei voida lisätä terän kiinnitystavan vuoksi tai kun tarpeellisen turvalaitteen liittämistä ohjausjärjestelmään ei saada tehtyä riittävällä luotettavuustasolla uusimatta koko järjestelmää. Silloin on tullut aika investoida uuteen koneeseen.
Työstökoneen turvallisuustarkastus on kustannustehokas tapa saada tietoa koneen turvallisuustasosta sekä sen parantamistarpeista ja -mahdollisuuksista. Kokenut tarkastaja ehtii päivän aikana käydä läpi useita koneita ja tarkkaan mietityllä raporttimallilla koneen haltija saa selkeän listan välttämättömistä ja suositeltavista parannuksista sekä korjauksista. Työkseen tarkastuksia tekevän asiantuntijan käyttäminen silloin tällöin, vaikka yritys muuten huolehtisi koneiden turvallisuudesta omatoimisesti, tuo usein esiin havaitsematta jääneitä riskejä.
FINN-Tarkastus Oy:n tarjonnasta löydät turvallisuustarkastukset sekä koulutusta niille, jotka haluavat oppia varmistamaan koneidensa turvallisuutta omatoimisesti. Tutustu turvallisuustarkastuksiin ja koulutustarjontaan!
Kirjoittaja: Jukka Laaksonen