Yleisimmät kysymykset ja vastaukset: Nostolaitteet osa 2

Yleisimmät kysymykset ja vastaukset -artikkelisarja sai jatko-osan nostolaitteisiin liittyen. Tutustu 2-osan kysymyksiin!

FINN-Tarkastuksen asiantuntijoilta kysytään tarkastuksilla monenlaisia nostolaitteisiin liittyviä kysymyksiä. Kokosimme näitä useimmin kysyttyjä kysymyksiä nyt toiseenkin ajankohtaisartikkeliin. Artikkelisarjan ensimmäisen osan kysymykset vastauksineen löydät linkin takaa tämän artikkelin lopusta. Tutustu 2-osan kysymyksiin suoraan alta!

Onko pyörivä kurottaja vinssillä ajoneuvonosturi?

Viimeisimmän viranomaistulkinnan mukaan on. Ajoneuvonosturin määritelmä on Valtioneuvoston asetuksen 403/2008 liitteessä. Tällaista kurottajaa on siten tarkastettava kuten ajoneuvonosturia, asiantuntijayhteisön toimesta. Jos vinssin nostokyky on yli 5 t, kurottajan käyttäminen edellyttää siten ammattitutkinnon tai sen osan suorittamista.

Mitkä vaatimukset koskevat putoamissuojainten ankkuripisteitä?

Ankkuripisteen suunnittelussa kannattaa soveltaa standardin EN 795 vaatimuksia. CE-merkintävelvoite henkilösuojainasetuksen 2016/425 perusteella koskee kuitenkin ainoastaan irrallisia, tyypin B, ankkureita. Metallisen ankkurin on kestettävä kuormitus 12 kN / henkilö ja ei-metallisen 18 kN / henkilö.

Nosto-ovella on huoltosopimus, pitääkö se lisäksi vielä tarkastaa?

Huoltoliike voi tehdä käyttöönottotarkastuksen ja kunnossapitoon liittyviä tarkastuksia. Hissiturvallisuuslain 1134/2016 mukaan valtuutetun tarkastuslaitoksen tai tarkastajan on lisäksi tehtävä varmennustarkastus 6 kk käyttöönotosta sekä määräaikaistarkastus 4 vuoden välein sähkökäyttöisille nosto-oville, joiden nostokorkeus on suurempi kuin 2,9 metriä, joiden ovipinta ei kierry rullalle akselin ympäri ja jotka eivät ole yksityiskäytössä.

Tutustu Yleisimmät kysymykset ja vastaukset: Nostolaitteet osa 1 -artikkeliin tästä!