Konedirektiivin 2006/42/EY soveltamisoppaan uusimman version (v. 2.3/huhtikuu 2024) julkaisun jälkeen koneen käyttöohjeet ja vakuutusdokumentit on voitu toimittaa koneen mukana digitaalisessa muodossa EU:n koneasetuksessa 2023/1230 esitettyjä tarkempia ehtoja noudattaen. Mutta miten tällaiseen muutokseen tulkinnassa päädyttiin – siis soveltamaan EU:n koneasetuksessa (jonka soveltaminen alkaa täysimääräisesti vasta 20.1.2027) säädettyjä digitaalisten dokumentaatiotoimituksen ehtoja jo konedirektiivin aikakaudella?
Ensinnäkin suunnanmuutos tulkinnassa oli mahdollista tehdä, koska konedirektiivi ei tarkalleen ottaen mainitse näiden dokumenttien toimitusmuodosta mitään. Direktiivin mukaan riittää, että nämä dokumentit toimitetaan tuotteen ”mukana”. Tästä huolimatta huhtikuuhun 2024 asti konedirektiivin soveltamisohjeistus lähti siitä, että ohjeet ja EY-vaatimustenmukaisuusvakuutus ovat tuotteen ”mukana” vain, kun ne toimitetaan paperimuodossa. Tätä perusteltiin aiemmissa soveltamisoppaan painoksissa sillä, ettei voitu olettaa, että käyttäjillä olisi mahdollisuus käyttää sähköisessä muodossa toimitettujen tai internetissä saatavissa olevien ohjeiden lukemiseen tarvittavia laitteita.
Digitalisaation kehitys on kuitenkin muuttanut maailman hurjasti siitä, kun konedirektiiviä ja sen soveltamisoppaan aiempia versioita on aikanaan laadittu. Konedirektiivin soveltamisopasta laadittiin EU:n komission johtamassa työryhmässä kuumeisesti vuosina 2007-2009, jolloin pääsin itsekin osallistumaan työhön työskennellessäni ensin EU:n komissiossa konedirektiivistä pitkään vastanneen virkamiehen, Ian Fraserin, rinnalla ja tämän jälkeen Suomen edustajana ohjetta laatineessa työryhmässä. Onhan siitä jo tosiaankin aikaa! Kännykät kyllä olivat jo monilla mukana, mutta eivät sellaisessa muodossa, että verkossa saatavilla oleviin dokumentteihin olisi päässyt käsiksi omilla digitaalisilla laitteilla ajasta ja paikasta riippumatta. Ottaen huomioon älypuhelinten ja tablettien nopea kehitys ja leviäminen 2010-luvulla ei siis lopulta ole kovin yllättävää, että kun konedirektiivin korvaavan uuden EU:n koneasetuksen teksti oli saatu julkaistua kesällä 2023, alkoivat tietyt intressiryhmät ja eräät jäsenmaatkin ajaa konedirektiivin soveltamisoppaan muutosta tältä osin.
Huhtikuussa julkaistuun uusimpaan soveltamisoppaan versioon perustelut käyttöohjeiden toimitusmuotovaatimuksista ovatkin muuttuneet. Päivitetyn soveltamisoppaan – joka siteeraa Eurostatin tilastoja – mukaan 93 prosentilla EU:n kotitalouksista oli käytössään internet-yhteys vuonna 2023. Tämä huomioon ottaen ja uuden koneasetuksen ohjeiden muotoa koskevien säännösten valossa voitaisiin katsoa, että koneasetuksen määräysten noudattaminen varmistaa myös konedirektiivin vastaavien säännösten noudattamisen.
Soveltamisoppaan päivitys käyttöohjeiden toimitusmuodon osalta
Konedirektiivin päivitetty soveltamisopas toteaa käyttöohjeiden toimittamisen osalta, että kun ohjeet toimitetaan digitaalisessa muodossa, uuden EU:n koneasetuksen 2023/1230 artiklan 10(7) säännöksiä noudattamalla voi varmistaa vaatimustenmukaisuuden konedirektiivinkin suhteen.
Viittaus EU:n koneasetuksen artiklaan 10(7) tarkoittaa, että valmistajien on huolehdittava, että koneen mukana toimitetaan ohjeet. Ohjeet voidaan antaa koneen mukana paperiversiona tai digitaalisessa muodossa. Jos ohjeet päätetään antaa digitaalisessa muodossa, tulee koneesta löytyä tieto siitä, miten digitaaliset ohjeet saa käyttöön. Tämän lisäksi digitaalisen ohjeen on oltava sellainen, että käyttäjä voi halutessaan tulostaa ohjeen ja tallentaa ohjeen omalle elektroniselle laitteelleen. Digiohje on myös asetettava saataville verkossa koneen odotetun käyttöiän ajan ja vähintään kymmenen vuoden ajan markkinoille saattamisen jälkeen. Jos valmistaja lähtee digiohjeistuksen tielle, valmistajan pitää joka tapauksessa olla valmis toimittamaan käyttöohjeet paperimuodossa maksutta kuukauden kuluessa, jos käyttäjä sitä ostamisen yhteydessä pyytää.
Muutokset EY-vaatimustenmukaisuusvakuutuksen toimitusmuotovaihtoehtoihin
EU-vaatimustenmukaisuusvakuutuksen toimittamisen osalta konedirektiivin soveltamisoppaan päivitetty versio toteaa, että kun vakuutus toimitetaan digitaalisessa muodossa, uuden EU:n koneasetuksen artiklan 10(8) säännöksiä noudattamalla voi varmistaa vaatimustenmukaisuuden konedirektiivinkin suhteen.
EU:n koneasetuksen artiklassa 10(8) edellytetään, että valmistajien on varmistettava, että tuotteen mukana on liitteessä EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus, tai vaihtoehtoisesti valmistajien on ilmoitettava tuotteen käyttöohjeissa ja tiedoissa internetosoite tai koneellisesti luettava koodi, jossa EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus on saatavilla. Asetus siis sallii EU-vaatimustenmukaisuusvakuutuksen toimittamisen digitaalisessa muodossa. Jos vakuutus toimitetaan digitaalisessa muodossa, on digitaalinen EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus asetettava saataville verkossa tuotteen odotetun käyttöiän ajan ja joka tapauksessa vähintään kymmenen vuoden ajan tuotteen markkinoille saattamisen tai käyttöönoton jälkeen.
Lisäohjeistusta soveltamisoppaan uusimman version tulkintaan?
Käyttöohjeiden toimittaminen digitaalisesti ja digitaaliseen toimitusmuotoon liittyvät ehdot olivat monestakin syystä yksi koneasetusneuvotteluiden kuumista puheenaiheista EU:n neuvoston teknisen harmonisoinnin työryhmässä. EU:n komission ja neuvoston lisäksi asia kiinnosti kovasti myös Euroopan Parlamenttia, minkä vuoksi asiasta vääntäminen jatkui pitkään vielä ns. trilogineuvotteluissakin. Asetuksen artiklaan 10(7) kirjatut ehdot ovat siis pitkällisten keskusteluiden ja kompromissien tulos, mikä mahdollisesti näkyy lopputuloksesta sitä tarkasti analysoivalle.
Kun konedirektiivin soveltamisopaskin nyt viittaa suoraan EU:n koneasetuksen artikloihin yrittämättäkään vielä tulkita tai opastaa, miten uutta asetusta tulisi tältä osin tulkita, on selvää, että lisää soveltamisohjeistusta tarvitaan, jotta koneasetukseen sorvatut vaatimukset ymmärrettäisiin kaikissa EU:n kolkissa lainsäätäjien tarkoittamalla tavalla. Se, miten dokumenttien digitoimitukseen liittyviä vaatimuksia tullaan käytännössä soveltamaan ja millaisia tarkentavia soveltamisohjeita annetaan, selviää todennäköisesti vasta lähempänä asetuksen soveltamisen alkamisajankohtaa – tai huonommassa tapauksessa vasta sen jälkeen.
Lainsäätäjän tahtotilasta voi kuitenkin päästä selville (tai ainakin voi yrittää päästä selville) jo nyt tarkastelemalla asetuksen johdantohuomautuksia eli ns. resitaaleja (nro 40 käsittelee ohjeiden toimittamista digitaalisessa muodossa). Johdantohuomautusten löytämiseksi voi satunnaisempi lukija kuitenkin tarvita vielä yhden vinkin. Nimittäin koneasetukseen jääneiden kirjoitusvirheiden korjaamisen jälkeen julkaistussa ns. konsolidoidussa asetustekstissä ei ole mukana johdantohuomautuksia. Jos siis on tähän mennessä lukenut konsolidoitua versiota, täytyy johdantohuomautusten löytämiseksi ottaakin käteen alkuperäinen 29.6.2023 EUVL:ssä julkaistu asetusteksti (linkit molempiin versioihin löytyy kirjoituksen lopusta löytyvästä lähdeluettelosta).
Lopuksi
Muutos konedirektiivin soveltamisoppaaseen julkaistiin huhtikuussa, eli kohta jo puolen vuoden ajan on päästy testaamaan, miten EU:n koneasetukseen sorvatut vaatimukset digiohjeiden ja -vakuutusten toimitukselle toimivat käytännössä. Päivitettyä soveltamisohjeistusta on jo ehditty käymään läpi lukuisissa pitämissäni koulutuksissa, kun puheeksi on tullut käyttöohjeiden ja vaatimustenmukaisuusvakuutuksen toimitusmuodot. Jos siis koneiden ja osittain valmiiden koneiden dokumenttitoimitusten uudet digimahdollisuudet askarruttavat, kannustan kääntymään rohkeasti puoleeni, koska päällimmäisiä eteen tulevia soveltamiskysymyksiä pohdittiin ja ratkottiin jo asetusneuvotteluissa.
Kirjoittaja: Katri Tytykoski
Kirjoittaja toimi Suomen hallituksen edustajana koneasetusneuvotteluissa EU:n neuvoston teknisen harmonisoinnin työryhmässä 4/2021 alkaen aina neuvottelujen päättymiseen asti ja osallistui sen jälkeen v. 2023 alkupuoliskolla asetustekstin ja sen suomenkielisen käännöksen viimeistelytyöhön.
*) Konedirektiivin alainen ns. Expert Group (entinen Machinery Working Group) koostuu mm. jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten sekä tärkeimpien koneturvallisuusalan sidos- ja intressiryhmien edustajista.
Lisätietoa: Katri Tytykoski (s-posti: katri.tytykoski(at)finn-tarkastus.fi, puh: 044 72 93 003)
Lähteet:
EU:n koneasetus 2023/1230 (EUVL 2023/L 165, 29.6.2023, alkuperäinen versio, sis. johdantohuomautukset)
EU:n koneasetus 2023/1230 (konsolidoitu versio)
Konedirektiivi 2006/42/EY (EUVL 2006/L 157, 9.6.2006)
Konedirektiivin 2006/42/EY soveltamisopas (painos 2.2 10/2019 ja painos 2.3 4/2024)
Huom! Järjestämme aktiivisesti koulutuksia konedirektiivistä ja uudesta EU:n koneasetuksesta (esim. Koneen CE-merkintä, EU:n koneasetus korvaa konedirektiivin). Voit tutustua koko koneturvallisuuskoulutustarjontaamme täällä.