Blogikirjoitukset

Ajankohtaista

Blogikirjoitukset

Koneen valmistajan itse suorittamaa vaatimustenmukaisuuden arviointia on kuvattu hyvin suppeasti konedirektiivissä, vaikka ylivoimaisesti suurin osa koneista saatetaan markkinoille käyttäen nimenomaan tätä menettelyä. Mikä tällainen menettely on ja mitä siinä pitäisi tehdä? Ilmoitetuille laitoksille nämä asiat ovat tuttuja. Konedirektiivin alaisen ilmoitetun laitoksen teknisenä johtajana FINN-Tarkastuksella toimiva Jukka Laaksonen kertoo uunituoreessa blogissa, mitä vaatimustenmukaisuuden arviointi valmistuksen sisäiseen tarkastukseen perustuvalla menettelyllä oikeastaan tarkoittaa.
30/09/2024
Konedirektiivin 2006/42/EY soveltamisohjeistus päivittyi – joidenkin mielestä hieman yllättäenkin – huhtikuussa, kun EU:n komission vetämä ns. Expert Group* päätti kokouksessaan päivittää konedirektiivin tulkintaa. Direktiivin tulkinnat eivät tässä kohtaa sen elinkaarta suinkaan muuttuneet laaja-alaisesti, vaan päinvastoin, päivitys tulkintaohjeistukseen oli tarkkaan rajattu: päivitetty osuus koskee koneen käyttöohjeiden ja EY-vaatimustenmukaisuusvakuutuksen sekä osittain valmiin koneen kokoonpano-ohjeiden ja EY-liittämisvakuutuksen toimitusmuotoa. Mutta mistä tarkalleen ottaen on kyse ja mitkä tekijät johtivat soveltamisohjeistuksen uusintaan?
19/09/2024
EU:n tuotesääntelyssä – mukaan lukien konedirektiivissä 2006/42/EY ja uudessa EU:n koneasetuksessa 2023/1230 – ei edellytetä valmistajaa toimittamaan tuotteen teknisiä asiakirjoja tuotteen mukana. Konesektorilla törmätään kuitenkin toisinaan tilanteisiin, joissa koneen ostajat toivovat sopimusteitse saavansa koneen teknisen tiedoston haltuunsa. Se, miten ongelmallinen tilanteesta muodostuu, riippuu pitkälti siitä, miten koneen valmistaja näkee teknisen tiedoston sisällön. Blogissa käsitellään teknisen tiedoston syvintä olemusta ja sen toimitusvelvollisuutta eri tahoille.
17/06/2024
Kun arvokkaalle laitteelle tai rakenteelle sattuu vaurio taikka toistuvat vauriot aiheuttavat työtä ja kustannuksia, vaurion syyn selvittäminen tuntuu tarpeelliselta. Vaurioselvityksiä tai -tutkimuksia tarjoavatkin useat yritykset. Terminologia ei ole alalla kovin vakiintunut ja osin tästä syystä tarjonnassa on tilaajan kannalta yksi ongelma.
22/03/2024
Suurin osa ihmisistä mieltää, että esimerkiksi nostureita, henkilönostimia, hissejä, nosto-ovia ja painelaitteita pitää tarkastaa jonkun asiantuntijatahon toimesta. Kaikkiin näihin löytyykin selkeät vaatimukset eri lainsäädännöistä. Mutta onhan muitakin laitteita, jotka voivat aiheuttaa yhtä suuria vaaroja tai pahempiakin. Miksei niitä pidä tarkastaa? No, kyllä pitää.
07/03/2024
Koneturvallisuusasiantuntijamme Katri Tytykoski kirjoitti ylös joitakin ajatuksiaan ja havaintojaan EU:n koneasetuksen neuvottelu- ja valmisteluprosessin päättymiseen jälkeen. Katrin kirjoitus aloittaa FINN-Tarkastuksen nettisivuilla julkaistavan EU:n koneasetusta (2023/1230) käsittelevän blogitekstien sarjan, jossa aiheeseen tartutaan säännöllisin väliajoin eri näkökulmista käsin. Kannattaa siis pysyä kuulolla jatkossakin!
28/09/2023
Kesällä julkaistava uusi EU:n koneasetus tulee eroamaan nykyisestä EU:n konedirektiivistä mm. siinä, että asetuksessa määritellään konelle tehtävä ns. merkittvävä muutos. Tällä hetkellä merkittävän muutoksen kriteeristö on pitkälti kansallinen ja siten ”merkittäväksi” tulkittavan muutoksen rima on eri korkeudella eri maissa. Mille tasolle tämä rima asettuu, kun konedirektiivi korvautuu uudella EU:n koneasetuksella?
31/03/2023
Lähes jokaisella työpaikalla käytetään jonkinlaisia koneita, joiden turvallisuudesta huolehtiminen on työntekijöiden terveyden kannalta tärkeää. Tämän vuoksi lainsäädännössä on näiden koneiden, kuten muidenkin työssä käytettävien välineiden käyttämiselle, ylläpidolle ja tekniselle turvallisuudelle useita vaatimuksia. Pääosa vaatimuksista löytyy ns. käyttöasetuksesta VNa 403/2008.
11/11/2022
Monilla suomalaisilla yrityksillä on käytössään metallin- tai puuntyöstökoneita. Koneiden kirjo on suuri, samoin niiden ikähaarukka, joka on 60-luvulta tähän päivään. Työstökoneella työskenneltäessä käyttäjä on aina…
21/10/2022
Tässä artikkelissa kerrotaan, kuka saa Suomessa tarkastaa työssä käytettävän tavaroiden tai henkilöiden nostamiseen tarkoitetun laitteen, mihin tarkastusoikeus perustuu ja…
14/10/2022
Kuormausnosturialalla odotetaan juuri nyt kovasti viranomaisen kannanottoa kuormausnosturin käyttämisestä tilapäisiin henkilönostoihin…
08/12/2021
Ensimmäinen konedirektiivin liitteen 1 yleisistä periaatteista koskee riskin arviointia. Kuitenkin kunnollisen ja kattavan riskinarvioinnin tekeminen näyttää välillä olevan…
12/10/2020